SZAKSZUKA Z CHILLI | VEGE BREAKFAST

Od stycznia planuję dodać ten przepis, ale jakoś było mi nie po drodze. Dzisiejszego poranka ruszyłam więc do kuchni z celem wykonania jednej z mojej ulubionej potrawy śniadaniowej. Uwielbiam pomidory i jajka, więc postanowiłam je połączyć. W kombinacji z moją ulubioną przyprawą (czyt. chilli) stworzyłam CUDO. Przyrządzenie zajmuję troszkę dłużej niż zwykłej jajecznicy, ale dla tego smaku opłaca się trochę po wygimnastykować w kuchni. Warto powiedzieć, że to świetna propozycja posiłku dla wegetarianów (kieruje ten post szczególnie do moich koleżanek wegetarianek haha) i nie tylko!

SZAKSZUKA Z CHILLI


SKŁADNIKI
- oliwa z oliwek/olej/masło
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, chilli
- 2 jajka

JAK PRZYRZĄDZIĆ
Kroimy w kosteczkę czosnek i podsmażamy na patelni z wybranym olejem. Obieramy pomidory ze skórki kroimy w koskę i rzucamy na patelnię. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy mieszając przez ok. 4 minuty. Na pomidory wbijamy jajka, solimy i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż białko się zetnie lub chwilkę dłużej. Gotowe danie przenosimy na talerz, można przyozdobić górę rzeżuchą albo bazylią. Najlepiej podawać z grzankami.





You May Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo zachęcające i zdrowe śniadanka. Z chęcią spróbuję ;)
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro już zaprosiłaś do czytania, pokazałaś takie znakomitości, to teraz ja zapraszam do siebie...do domu, na gotowanie!!
    Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz!